Jaim Design

Belastingdienst gestart met uitreiken van een BTW-indentificatienummer (dus zonder uw BSN-Nummer)

Vanaf 10 oktober 2019 is de Belastingdienst begonnen om aan 1,3 miljoen ondernemers een nieuw btw-identificatienummer te sturen. De Belastingdienst moest van de Autoriteit Persoonsgegevens het oude btw-nummer aanpassen omdat hierin het burgerservicenummer (BSN) verwerkt zat. De privacy van zelfstandige ondernemers werd hierdoor geschonden. In de brief welke de Belastingdienst nu stuurt naar ondernemers waarbij het BSN in het btw-nummer verwerkt zit, geeft de Belastingdienst meer uitleg.

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?
Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de toekomst nodig hebt.

Wanneer gebruikt u wel uw nummer?
U hebt nu 2 verschillende nummers die u allebei nodig hebt:
– Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de Belastingdienst.
– Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw zakelijke contacten. Dit nummer zet u op de facturen en uw website(s) en gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in. Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

Voor informatie: vul het contactformulier in. Wij nemen dan contact met u op.
Vaste klanten krijgen automatisch bericht van ons