Jaim Design

DigiD waarschuwing: hackers misbruiken storing Fiscus: valse mail in omloop

Ook cybercriminelen volgen het nieuws, dat blijkt maar weer. Zij sturen valse mails die zogenaamd vanuit MijnOverheid zouden zijn over de storing op 1 maart bij de Belastingdienst. Vanwege problemen met DigiD was het niet mogelijk om aangifte te doen.

De Fraudehelpdesk meldt vrijdag dat er valse mails rondgaan. Op woensdag1 en donderdag 2 maart was het veelal niet mogelijk in te loggen met DigiD om aangifte inkomstenbelasting te doen. Vrijdag (3 maart) is de storing opgelost.

QR-code
In de valse mail die zogenaamd vanuit MijnOverheid (de digitale postbus waarin je post van overheden ontvangt) zou zijn gestuurd, staat een QR-code. Wie deze code scant, wordt doorgeleid naar een formulier waar contactgegevens en bankrekeningnummer ingevuld moeten worden. Wie dat doet, krijgt een bericht binnen twee dagen te worden gebeld.
De Fraudehelpdesk vermoedt dat deze mensen dan gebeld gaan worden door bijvoorbeeld een zogenaamde bankmedewerker, die hen dan gaat overhalen om toegang te geven tot de bankrekening, geld over te maken of pinpas en pincode af te geven.

Voor de duidelijkheid: de Belastingdienst vraagt je niet om een formulier in te vullen naar aanleiding van de storing van deze week. Wie vragen heeft over de aangifte inkomstenbelasting, kan de Belastingtelefoon bellen. Als je het formulier al hebt ingevuld, moet je voorzichtig zijn als je wordt gebeld. Belt iemand je en zegt diegene van jouw bank te zijn? Hang op en bel de bank zelf terug, tipt de helpdesk.
Bron: Telegraaf