Jaim Design

Nieuws

Belastingdienst gestart met uitreiken van een BTW-indentificatienummer (dus zonder uw BSN-Nummer)

Vanaf 10 oktober 2019 is de Belastingdienst begonnen om aan 1,3 miljoen ondernemers een nieuw btw-identificatienummer te sturen. De Belastingdienst moest van de Autoriteit Persoonsgegevens het oude btw-nummer aanpassen omdat hierin het burgerservicenummer (BSN) verwerkt zat. De privacy van zelfstandige ondernemers werd hierdoor geschonden. In de brief welke de Belastingdienst nu stuurt naar ondernemers waarbij het BSN in het btw-nummer verwerkt zit, geeft de Belastingdienst meer uitleg.

U krijgt een nieuw btw-identificatienummer om uw privacy beter te waarborgen. In uw omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Dat is niet het geval bij het nieuwe btw-identificatienummer.

Maakt u gebruik van de kleineondernemersregeling?
Doet u geen btw-aangifte (meer) omdat u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling? Bewaar deze brief voor het geval u het btw-id in de toekomst nodig hebt.

Wanneer gebruikt u wel uw nummer?
U hebt nu 2 verschillende nummers die u allebei nodig hebt:
– Het omzetbelastingnummer gebruikt u voor uw communicatie met de Belastingdienst.
– Het nieuwe nummer, uw btw-identificatienummer, gebruikt u voor uw zakelijke contacten. Dit nummer zet u op de facturen en uw website(s) en gebruikt u voor handel binnen de Europese Unie.

Wanneer gaan de veranderingen in?
Tot en met 31 december 2019 gebruikt u uw huidige btw-identificatienummer zoals u dat tot nu toe gedaan hebt. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe situatie in. Vanaf die dag gebruikt u het omzetbelastingnummer voor contact met de Belastingdienst en het nieuwe btw-identificatienummer voor zakelijke contacten.

Voor informatie: vul het contactformulier in. Wij nemen dan contact met u op.
Vaste klanten krijgen automatisch bericht van ons

Zelfstandigen/zzp-ers: Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen de huidige KOR en de nieuwe KOR ziet u in onderstaande tabel. Kies uiterlijk 20 november of u mee wilt doen vanaf 1 januari 2020.

Ontheffing in de huidige KOR?
Doet u op dit moment geen aangifte omdat u in 2019 al een ontheffing hebt van uw administratieve verplichtingen op basis van de huidige kleineondernemersregeling? Lees hier dan meer over wat de nieuwe KOR voor u betekent. De onderstaande tabel is niet op u van toepassing.

Vrijgestelde prestaties?
Doet u op dit moment geen aangifte omdat u alleen vrijgestelde prestaties verricht? Dan verandert er voor u niets. De onderstaande tabel is niet op u van toepassing.

Situatie KOR t/m dit jaar 2019
U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan ons te betalen.
Of u kunt een ontheffing van de administratieve verplichtingen krijgen.

Nieuwe KOR vanaf 2020
De korting op de btw vervalt. U kunt vanaf 2020 dat bedrag niet meer terugvragen.
De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt.
De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw
(bron: www.belastingdienst.nl)

Voor mijn vaste klanten wordt dit uiteraard automatisch geregeld.