Jaim Design

Zelfstandigen/zzp-ers: Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) vanaf 1 januari 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert vanaf 1 januari 2020. U kunt dan kiezen voor een vrijstelling voor de omzetbelasting (btw) als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt. Wat in grote lijnen de verschillen zijn tussen de huidige KOR en de nieuwe KOR ziet u in onderstaande tabel. Kies uiterlijk 20 november of u mee wilt doen vanaf 1 januari 2020.

Ontheffing in de huidige KOR?
Doet u op dit moment geen aangifte omdat u in 2019 al een ontheffing hebt van uw administratieve verplichtingen op basis van de huidige kleineondernemersregeling? Lees hier dan meer over wat de nieuwe KOR voor u betekent. De onderstaande tabel is niet op u van toepassing.

Vrijgestelde prestaties?
Doet u op dit moment geen aangifte omdat u alleen vrijgestelde prestaties verricht? Dan verandert er voor u niets. De onderstaande tabel is niet op u van toepassing.

Situatie KOR t/m dit jaar 2019
U trekt de btw die u zelf hebt betaald af van de btw die u hebt gerekend aan uw klanten. Is het bedrag dat overblijft minder dan € 1.883? Dan hoeft u maar een gedeelte of helemaal geen btw aan ons te betalen.
Of u kunt een ontheffing van de administratieve verplichtingen krijgen.

Nieuwe KOR vanaf 2020
De korting op de btw vervalt. U kunt vanaf 2020 dat bedrag niet meer terugvragen.
De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt.
De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw
(bron: www.belastingdienst.nl)

Voor mijn vaste klanten wordt dit uiteraard automatisch geregeld.